wtorek, 7 stycznia 2014

Zupa dyniowa z zielonym curry





dynia x 1 kg
mleko x 1,5 litra
zielona pasta curry x 2 łyżeczki
duże cebule x 2
czosnek pół główki
pomarańcze x 2
olej kokosowy
sos sojowy
suszona kolendra x 2 łyżeczki
cukier x łyżeczka
sól
pieprz


Cebulę kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy w garnku na oleju kokosowym. Dodajemy pastę curry, kolendrę, wyciśnięty czosnek i 1/3 szklanki mleka, smażymy chwilę. Następnie dodajemy dynię pokrojoną w dużą kostkę i zalewamy mlekiem, aby zakrywało dynię. Zupę grzejemy do momentu zagotowania, a następnie blend ujemy. Dodajemy cukier, sól, pieprz. Doprawiamy sosem sojowym. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowe. Polecam podawać z grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz