czwartek, 6 czerwca 2013

Pierwszy dziewiczy przepis :) Krem z groszku z miętową śmietaną

groszek 500 g
bulion drobiowy 600 ml
cebula x3
ząbki czosnku x4

liście mięty
plastry szynki
pieprz
sól
gałka muszkatołowa

śmietana deserowa

Plasterki szynki kroimy w cienkie paski długości ok. 2 cm. Obsmażamy na patelni z wyciśniętym jednym ząbkiem czosnku. Szynkę odkładamy na bok. Na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę razem z posiekaną resztą czosnku. Podsmażamy z pieprzem i solą, aż cebula nam się zezłoci. Zawartość patelni przerzucamy do garnka dosypując groszek. Całość zalewamy bulionem i podgotowujemy parę minut. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Pozostałe grudki możemy przetrzeć przez sitko. Całość jeszcze raz podgrzewamy doprawiając solą i pieprzem do smaku oraz dosypując gałkę muszkatołową. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
W misce ubijamy śmietanę, następnie siekamy drobno liście mięty i mieszamy ze śmietaną, która ma przejść smakiem.
Całość dekorujemy wcześniej usmażoną szynką i śmietaną z miętą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz