burgery
mięso wołowe
mielone 500 g
papryczki chili
x3
cebula
czosnek x3
ząbki
kumin (kmin
rzymski) x3 łyżeczki
wędzona
papryka x2 łyżeczki
sól
oliwa z
oliwek
sos
musztarda
x3 łyżeczki
ketchup x3
łyżeczki
miód x1
łyżeczka
korzeń
imbiru ok. 2cm
dodatki
bułki
(polecam grahamkę)
rukola
cebula
pomidor
ser żółty
Cebulę
kroimy w bardzo drobną kostkę, siekamy chili. Mieszamy wszystko razem z mięsem,
wyciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą. Z mięsa
wyrabiamy w mokrych dłoniach kulki. Następnie spłaszczamy je formując w ten
sposób nasze burgery o grubości około 1cm. Przygotowane kotlety przykrywamy
folią spożywczą i odkładamy do lodówki na jakieś 20 minut, aby nabrały zwartej
konsystencji.
W między
czasie przygotowujemy dodatki i sos. Rozkrajamy bułki, cebulę i pomidory kroimy
w cienkie plastry. Do małego rondelka wrzucamy składniki na sos i obrany imbir,
który przeciskamy przez praskę (do jego obierania polecam zwykłą łyżeczkę od
herbaty, sprawdzony patent, tak samo jak przeciskanie przez praskę). Składniki
zagotowujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy do niego rozkrojone
bułki. Na górną część kładziemy ser, który ma się rozpuścić.
Schłodzone kotlety kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso układamy na bułce z rukolą. Na mięso kładziemy pomidor i cebulę, smarujemy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz