poniedziałek, 10 czerwca 2013

McLisy z chili i sos z imbirem



burgery
mięso wołowe mielone 500 g
papryczki chili x3
cebula
czosnek x3 ząbki
kumin (kmin rzymski) x3 łyżeczki
wędzona papryka x2 łyżeczki
sól
oliwa z oliwek

sos
musztarda x3 łyżeczki
ketchup x3 łyżeczki
miód x1 łyżeczka
korzeń imbiru ok. 2cm

dodatki
bułki (polecam grahamkę)
rukola
cebula
pomidor
ser żółty

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, siekamy chili. Mieszamy wszystko razem z mięsem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą. Z mięsa wyrabiamy w mokrych dłoniach kulki. Następnie spłaszczamy je formując w ten sposób nasze burgery o grubości około 1cm. Przygotowane kotlety przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na jakieś 20 minut, aby nabrały zwartej konsystencji.
W między czasie przygotowujemy dodatki i sos. Rozkrajamy bułki, cebulę i pomidory kroimy w cienkie plastry. Do małego rondelka wrzucamy składniki na sos i obrany imbir, który przeciskamy przez praskę (do jego obierania polecam zwykłą łyżeczkę od herbaty, sprawdzony patent, tak samo jak przeciskanie przez praskę). Składniki zagotowujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy do niego rozkrojone bułki. Na górną część kładziemy ser, który ma się rozpuścić.
Schłodzone kotlety kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso układamy na bułce z rukolą. Na mięso kładziemy pomidor i cebulę, smarujemy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz