piątek, 7 czerwca 2013

Pierś z kurczaka w marynacie jerk z sałatami

podwójna pierś z kurczaka
bakłażan
papryka
pomidor
sałaty (ja wybrałem mix sałat: escarole, frisee, raducchio, cykoria i roszponka)
ocet balsamiczny 1/4 szklanki
łyżka cukru
parę gałązek świeżego tymianku

marynata:
oliwa z oliwek 60ml
sok z 2 cytryn
cebula
papryczka chili x2
ząbki czosnku x5
gałązki tymianku x6
imbir ok. 2cm
łyżka cukru brązowego
roztarte ziele angielskie x3 łyżki
szczypta soli i pieprzu

Piersi kurczaka myjemy i oczyszczamy. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię. Robimy marynatę. Do blendera wkładamy wszystkie składniki marynaty i miksujemy, a następnie zalewamy nią piersi z kurczaka i zostawiamy pod przykryciem w lodówce na 2 godziny. Bakłażana kroimy na plastry grubości ok. 0,5cm. Plastry bakłażana posypujemy dużą ilością soli i czekamy około 5 minut, aż sól wyciągnie z nich wodę, która zawiera gorycz. Następnie opłukujemy je pod wodą i osuszamy ręcznikiem. Paprykę kroimy w paski.
Rozgrzewamy mocno patelnię z oliwą i smażymy nasze piersi z kurczaka na dużym ogniu, po 6 minut na każdej stronie. Po usmażeniu odstawiamy je na 3 minuty, żeby odpoczęły. W między czasie rozgrzewamy suchą patelnię, na której grillujemy bakłażana i paprykę. Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy łyżkę cukru. Zagotowujemy.
Na talerz kładziemy plastry bakłażana, paprykę i pomidory pokrojone w ćwiartki. Piersi z kurczaka kroimy na grube plastry i układamy na warzywach. Następnie układamy sałaty i polewamy przygotowanym octem. Całość posypujemy liśćmi świeżego tymianku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz