podwójna pierś z kurczaka
bakłażan
papryka
pomidor
sałaty (ja wybrałem mix sałat:
escarole, frisee, raducchio, cykoria i roszponka)
ocet balsamiczny 1/4 szklanki
łyżka cukru
parę gałązek świeżego tymianku
marynata:
oliwa z oliwek 60ml
sok z 2 cytryn
cebula
papryczka chili x2
ząbki czosnku x5
gałązki tymianku x6
imbir ok. 2cm
łyżka cukru brązowego
roztarte ziele angielskie x3 łyżki
szczypta soli i pieprzu
Piersi kurczaka myjemy i
oczyszczamy. Rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię. Robimy marynatę. Do
blendera wkładamy wszystkie składniki marynaty i miksujemy, a następnie
zalewamy nią piersi z kurczaka i zostawiamy pod przykryciem w lodówce na 2 godziny.
Bakłażana kroimy na plastry grubości ok. 0,5cm. Plastry bakłażana posypujemy
dużą ilością soli i czekamy około 5 minut, aż sól wyciągnie z nich wodę, która
zawiera gorycz. Następnie opłukujemy je pod wodą i osuszamy ręcznikiem. Paprykę
kroimy w paski.
Rozgrzewamy mocno patelnię z
oliwą i smażymy nasze piersi z kurczaka na dużym ogniu, po 6 minut na każdej
stronie. Po usmażeniu odstawiamy je na 3 minuty, żeby odpoczęły. W między czasie
rozgrzewamy suchą patelnię, na której grillujemy bakłażana i paprykę. Do małego
rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy łyżkę cukru. Zagotowujemy.
Na talerz kładziemy plastry
bakłażana, paprykę i pomidory pokrojone w ćwiartki. Piersi z kurczaka kroimy na
grube plastry i układamy na warzywach. Następnie układamy sałaty i polewamy przygotowanym
octem. Całość posypujemy liśćmi świeżego tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz