niedziela, 8 września 2013

Tarta śmietanowo jajeczna


Ciasto:
mąka pszenna 300 g
pół kostki masła
śmietana 18 x 2 łyżki
żółtko x 2
łyżeczka soli
bułka tarta

Farsz:
kiełbasa ok. 20 cm
cebula
pół kostki sera żółtego
śmietana 18 x 250g
jajka x 4
tymianek x 6 gałązek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Aby przygotować ciasto siekamy masło z mąką, następnie dodajemy dwa żółtka, sól i śmietanę. Siekamy dalej i zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Zawijamy na wałek i rozwijamy w formie. Obcinamy nadmiar ciasta z brzegów, a braki uzupełniamy. Wkładamy ciasto na 5 minut do lodówki. Po schłodzeniu ciasta kładziemy na nie folię aluminiową i dociążamy np. ziarnami, fasolą, grochem, ja do tego użyłem polskiej miedzi z portfela J. Ciasto z obciążeniem pieczemy 15 minut. Następnie zwijamy folię i dopiekamy jeszcze około 5-7 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i dajemy mu ostygnąć.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, cebulę w ćwiartki a następnie w pióra. Podsmażamy doprawiając solą i pieprzem, ale delikatnie. Resztę dołączymy do masy śmietano jajecznej. Usmażone składniki układamy warstwami na tartę. Najpierw kiełbasa, cebula, starty ser na grubych oczkach. Śmietanę wlewamy do miski i dodajemy 4 jajka, całość bełtamy. Do masy dodajemy tymianek, sól, pieprz i pół łyżeczki gałki. Mieszamy i zalewamy naszą tartę. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni i zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, kiedy wierzch masy zacznie brązowieć. Gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz