kurki 250g
suszone
pomidory, 1/3 słoika
śmietana 30%
, 1/2 małego kubka
oliwki bez
pestki kilka sztuk (żeby nie zdominowały potrawy)
czosnek x3
ząbki
oliwa z
oliwek
makaron spaghetti
sól
świeży
pieprz
gałka muszkatołowa
Kurki
płuczemy i osuszamy ręcznikiem. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory i oliwki odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię
wrzucamy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy kurki, solimy i
podsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy pomidory i oliwki. Smażymy jeszcze chwilkę. Dolewamy
śmietanę powoli mieszając, aby się nie zważyła. Doprawiamy pieprzem i szczyptą
gałki muszkatołowej. Podgrzewamy. Do sosu dodajemy ugotowany al dente i
odcedzony makaron, mieszając aż całość zgęstnieje. Gotowe.
Uwielbiam kurki :)) z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń