czwartek, 5 września 2013

Spaghetti z kurkami i suszonymi pomidorami






kurki 250g
suszone pomidory, 1/3 słoika
śmietana 30% , 1/2 małego kubka
oliwki bez pestki kilka sztuk (żeby nie zdominowały potrawy)
czosnek x3 ząbki
oliwa z oliwek
makaron spaghetti
sól
świeży pieprz
gałka muszkatołowa

Kurki płuczemy i osuszamy ręcznikiem. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory i oliwki odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy kurki, solimy i podsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy pomidory i oliwki. Smażymy jeszcze chwilkę. Dolewamy śmietanę powoli mieszając, aby się nie zważyła. Doprawiamy pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Podgrzewamy. Do sosu dodajemy ugotowany al dente i odcedzony makaron, mieszając aż całość zgęstnieje. Gotowe.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam kurki :)) z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń