wtorek, 25 czerwca 2013

Tagiatelle z kurczakiem i orzechowym szpinakiem

pierś kurczaka
szpinak x 2 brykiety
śmietana 18%
cebula
czosnek x 4 ząbki
orzechy włoskie x 1 szklanka obranych z łupin
makaron tagiatelle zielony x 4 gniazda
pieprz
sól


Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę. Nacieramy solą i pieprzem. Smażymy do uzyskania złotego koloru i przekładamy do miski. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy. Na patelnię dokładamy szpinak. Gotujemy makaron na al dente. Do szpinaku dodajemy połowę orzechów i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu ( pozwoli nam to zagęścić dodatkowo sos ). Resztę orzechów belndujemy na proszek. Następnie dodajemy 5 łyżek śmietany, resztę orzechów oraz wcześniej usmażoną pierś kurczaka i odcedzony makaron. Doprawiamy solą i pieprzem ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz